Begrebet er udtryk synonymt med djævle-uddrivelse.
Eksorcisme har hjemme i blandt andet den katolske tro, hvor man har dæmon og djævle-begrebet. Også shamanismen arbejder med dæmon-begrebet.
Den protestantiske tro, har ikke dæmoner eller djævle. Da er alt – godt som ondt – Guds værk.

Er en person besat af en dæmon eller ond ånd, vil denne ikke kunne handle frit, men handler ondt, irrationelt og til skade for andre.
Tilsyneladende afhænger eksorcismen af ofrets religiøse tilhørsforhold.

Den moderne verden vil kunne kalde denne person "psykotisk". Dog er der beretninger om besættelser, som ikke lige kan forklares så enkelt.
I USA blev der i 1949 udført en veldokumenteret og berømt uddrivelse hos en ung dreng. Denne hændelse førte til filmen "Eksorcisten", godt krydret med overdrivelser og special effects.
Besættelser er hverdagskost hos Hollywood-film. Der findes tilsyneladende 2 typer besættelse:

Spirituel besættelse
 • Besættelsen kan gælde en person, et dyr eller endda en genstand.
 • Besættelsen kan være venlig eller ondsindet.
 • Besættes en person, kan denne snakke i et ukendt sprog, eller ”nonsens”.
 • Personen ændrer stemmen til et unaturligt leje.
 • Personen handler irrationelt.
 • Personen har kendskab til hændelser, som ellers er umulige at have kendskab til. F.eks. fremtidige visioner.
 • Den spirituelle besættelse menes både at kunne ske på grundlag af naturlige og overnaturlige væsner. F.eks. af en Muse, som bringer digterkunsten frem.

Dæmonisk besættelse
 • Besættelsen drejer sig altid om en person.
 • Ud over karakteristika for “spirituel besættelse”, kan personen blive vansiret, få udflåd fra mund og næse, samt have opkast af blod, metal, glas eller andre fremmedlegemer.
 • Personen udviser vilje og evne at skade andre.
 • Besættelsen er altid på baggrund af et ondskabsfuldt væsen.
 • Besættelsen er altid dæmonisk og ikke menneskelig (rumvæsen, ånd).

Selve uddrivelsen
I den katolske tro, har Paven velsignet et fåtal af præster, som kan lave en eksorcisme. Er et hus besat, skal dette først indvies, da en udrensning eller uddrivelse kun kan ske på et helligt område. Er en person besat, skal denne først flyttes til hellig jord (Kirke eller i voldsomme tilfælde et specielt lokale i Vatikanet).
I andre religioner, er der også  en specielt udpeget person, som må lave en uddrivelse. Nutildags er det meget anvendt at tilkalde hjælp fra clairvoyante og alternative behandlere.

Alle kan uddrive og rense, ifølge kritikere
Og kritikken kommer endda fra en dansk biskop fra det 16. århundrede! Han mente kirken tjente alt for mange penge på fattige folk, og han lavede en særdeles grundig manual, som alle kan arbejde med. Blot de er "Troende Danskere", som han skriver. Skriftet hedder: "Biskoppelig vejledning og ritual for dæmonbesatte:  Udarbejdet af Dr. Peder Palladius,1547"

Ikke helt ufarligt
Det er ikke helt ufarligt at lave en uddrivelse på egen hånd. I mange film og udsendelser, ser man folk som selv læser op af biblen eller fordeler røgelse. Andre udfører en håndspålæggelse på den syge for at helbrede besættelsen. Hvis det dog viser sig, at man har fejlfortolket en psykisk sygdom (nogle besættelser er tilsyneladende "blot" en psykisk sygdom), udsætter man den syge for måske uoprettelig skade. Det berettes - omend ubekræftet - at den besatte kan tilføre store skader på sig selv og andre.