Begrebet er udtryk synonymt med djævle-uddrivelse.
Eksorcisme har hjemme i blandt andet den katolske tro, hvor man har dæmon og djævle-begrebet. Også shamanismen arbejder med dæmon-begrebet.
Den protestantiske tro, har ikke dæmoner eller djævle. Da er alt – godt som ondt – Guds værk.

Er en person besat af en dæmon eller ond ånd, vil denne ikke kunne handle frit, men handler ondt, irrationelt og til skade for andre.
Tilsyneladende afhænger eksorcismen af ofrets religiøse tilhørsforhold.

Den moderne verden vil kunne kalde denne person "psykotisk". Dog er der beretninger om besættelser, som ikke lige kan forklares så enkelt.
I USA blev der i 1949 udført en veldokumenteret og berømt uddrivelse hos en ung dreng. Denne hændelse førte til filmen "Eksorcisten".
Besættelser er hverdagskost hos Hollywood-film, men der berettes om flere forskellige typer besættelser af mennesker:

Ånde-besættelse (spirituel besættelse)
  • En ånde-besættelse kan være en besættelse af en naturlig ting, dyr eller menneske af en ånd. Besættelsen, mest omtalt mennesker, kan være både godartet eller ondsindet.
  • Man taler fremmede sprog, vås, eller sludder.
  • Man taler med en fremmed stemme.
  • Personen opfører sig irrationelt og underligt.
  • Personen besidder pludselig viden, som denne ikke har normalt.
Dæmonisk besættelse
  • Besættelsen omhandler altid et menneske
  • Der kan der forekomme fysiske fænomener. Personen er vansiret, udviser usædvanlige fysiske karakteristika som pludselig opkastning af blod, metal, nåle,glas og andet.
  • Personen er i stand til at skade sig selv eller andre.
Selve uddrivelsen
Ikke alle og enhver kan lave en uddrivelse. Iden katolske tro, har Paven velsignet et fåtal af præster, som kan lave en eksorcisme. Er et hus besat, skal dette først indvies, da en udrensning eller uddrivelse kun kan ske på et helligt område. Er en person besat, skal denne først flyttes til hellig jord (Kirke eller i voldsomme tilfælde et specielt lokale i Vatikanet).
I andre religioner, er der også  en specielt udpeget person, som må lave en uddrivelse.

Ikke helt ufarligt
Det er ikke helt ufarligt at lave en uddrivelse, på egen hånd. I mange film og udsendelser, ser man folk som selv læser op af biblen eller spreder noget det tror er røgelse. Andre kan lave en håndspålæggelse på den syge, for at helbrede besættelsen. Hvis besættelsen viser sig at være på grund af en psykisk lidelse, der således ikke bliver behandlet, laver folk derved mere skade end gavn.
Hvis der er tale om ukendte kræfter, er det berettet, at sådanne besættelser kan blive mere voldsomme.