Udtrykket "Fuld-spektrum", nævnes i forbindelse med "spøgelses-fotografering".
Typisk er disse systemer digitale kameraer eller digitale videokameraer.
Normalt optager digitalt billedudstyr lys, som ses med det blotte øje. Med fuld-spektrum systemet, udvides kameraets evne til at se såkaldt UV lys og nær-infrarødt lys. Det må dog ikke forveksles med varme-kameraer.

Teorier går ud på, paranormale fænomener viser sig i disse specielle lysområder.
Et fuld-spektrum kamera er bygget specielt til denne opgave. Man kan ikke efter-udruste et almindeligt digitalt kamera. Systemer man "klikker på" mobiltelefoner, har ét formål, nemlig at snyde kunder for penge.

Der findes 2 fungerende  hovedmodeller:

Passiv fuld-spektrum
Passiv fuld-spektrum kan sammenlignes med at fotografere uden flash-lys. Det vil sige, for at fremkalde et billede skal der være lys tilstede. Systemet er ubrugeligt i totalt mørke - det vil sige uden UV, synligt lys, og nær-infrarød stråling.

Aktiv fuld-spektrum
Aktiv fuld-spektrum kan sammenlignes med at fotografere med en lyskilde. Lyskilden kan ikke ses med det blotte øje, kun igennem det specielle kamera. Med aktiv fuld-spektrum kan man:
Fotografere i total mørke.
Synliggøre vanddamp.
Synliggøre luft og vandstrømme.
Fotografere uden at ødelægge nattesyn.

De fleste fuldspektrum kameraer vil vise en rødlig tone og mangle dybde. Derfor duer de ikke til dagligdags brug. Dyrere modeller kan kompensere, og man kan bruge dem til dagligdagen.
Man kan bruge kameraet til andre ting, end spøgelsesjagt. Kameraet kan bruges til at få fantastiske effekter, specielt naturbilleder og natte billeder i naturen.


Marselisborg søerne / Claus Iversen