Materialisation er et meget kendt, fænomen i det paranormale. Dette foregår mest i de såkaldte poltergeist-tilfælde.
Fænomenet viser sig ved genstande, som ikke har været der før, med ét dukker op. Fænomenet adskillter sig fra Telekinese, hvor ting flytter sig af sig selv.

Materialisation kan efter sigende være et voldsomt tilfælde, hvor der med ét falder en genstand ud af den blå luft. - Tit en genstand helt uden logisk relation til rummet i sig selv: Et antikt lommeur, en krystalvase eller andre ting, vidnet med garanti ikke ejer eller har liggende.

Materialisation kan også have en mere fredelig egenskab. I en anekdote, har et vidne spurgt: "Hvor har jeg dog gjort af min pung", og et øjeblik efter fandt man pungen på en hylde.
I en anden (ubekræftet) sag om en hjemsøgelse, var en lille nydelig kattefigur af porcelæn åbenbart centret for nogle ubehagelige oplevelser. Uanset hvor mange gange kattefiguren blev knust, smidt ud, begravet, etc - dukkede figuren op på en kaminhylde uden en skramme få sekunder senere.

Naturlig forklaring?
Det er meget svært at give en naturlig forklaring på en materialisation. Mange vil måske tænke på teleportation, hvor en ting "faser ud" af rummet ét sted, og herefter dukker op et andet sted. - Tænk blot på mange science fiction film!
Materialisation er dog anderledes, da der tilsyneladende ikke er nogen "kilde" - det vil sige stof opstår ud af tomrummet.

Universet er en forunderlig ting, og styres af love, som blandt andet hedder "Termodynamikkens love". Disse love kan ses som en meget streng bogholder, som sørger for hele Universet stof- og energimæssigt er i balance. Termodynamikkens love dikterer at alt, som er i Universet ikke kan dannes eller ødelægges - det kan kun omformes. Det vil sige, ting kan ikke opstå ud af ingenting.

Hvide huller?
Vasen som falder ud af et slags "hul" over stuebordet, må komme et sted fra. Måske et  "hvidt hul" - som modsvar til et "sort hul". Det hvide hul sender stof og energi ud, i stedet for at suge alt til sig. Sådan et fænomen vil dog udarte sig i en hændelse med ekstrem stærk stråling. Og spørgsmålet er, om man vil kunne leve længe nok til at fortælle om fænomenet, pga akut strålingsforgiftning.

Energi-materie vekselvirkning
Måske er der tale om en vekselvirkning mellem energi og materie. Den moderne kvantefysik beskriver, at stof (materie) blot er energi i en kondenseret form. Ligesom regn kan kondenseres ud af damp. For at danne f.eks. en vase ud af ren energi, skal der bruges enorme energimængder. Mængderne er så store, at alt ville forgløde i huset, hvis energien til at danne en vase skulle samles.

Tilfælde?
Einstein udtalte "Gud kaster ikke med terninger". Men den moderne kvantefysik fortæller os, at alt er muligt. Og at alt, som har bare en lille sandsynlighed for at ville ske - vil ske. Så dét at en vase falder ud af luften over stuebordet er meget usandsynligt - men ikke helt umuligt!

Den menneskelige faktor
Naturligvis er der også den menneskelige faktor. Sager omkring f.eks. materialisation har indtil videre været ubekræftede. Det kan være pga. mange årsager: Stress hos vidnerne eller misforståelse af en situation. Desværre er overlagt bedrageri også set.